Windows sunucuda Gzip nasıl aktif edilir?

Windows sunucuda Gzip aktif etmek oldukça basit bir işlemdir. 1 kere aktif ettiğimizde bütün sitelerde geçerli olmaktadır. Gzip aktif etmemizdeki amaç sitenizde yer alan içeriklerin sıkıştırılarak SEO açısından da değerli olan sitenizin hızını artırmaktır.

Bu yazımızda Windows 2016 sunucu üzerinde işlem yaptık. Windows 2003 ve 2008 işletim sistemlerine artık Microsoft destek vermediği için bizde bu işletim sistemlerini geçiyoruz.

Gzip sıkıştırma yöntemi Windwos gzip ve Linux gzip sıkıştırmaları karışmaması için ayrı yazılarda anlamaya çalışacağız. 2 side çok zor olmamakla birlikte sunucuda çok fazla site var ise totelde sunucu üzerindeki sitelerin hızlarında gözle görülür hız artışı olacağı gibi sunucuya CPU yükü bindirecektir. Bu sebeple cpu dengelemesini iyi yapmanız gerekir.

İster masa üstündeki Computer ikonuna sağ tıklayıp Manage e basın. isterseniz Windows Search (aramaya) server manager yazın açın.

Windows sunucuda Gzip için IIS ayarları.

iis add roles and features

Add roles and features a basıyoruz Açılan pencerede Before You Begin gelecek burayı Next diyerek geçelim.

Installation Type sayfasında Rol, rol hizmeti ve özellik ekleyerek tek bir sunucuyu yapılandırmak için Role-based or Ferature-based installation’u seçip Next diyoruz.

Server Selection

Select a server from the server pool u işaretleyelim aktif olan suuncular aşağıda listeleniyor genelde 1 tanedir özel kurulum yok ise.

Serverımı seçip Next diyoruz.

select a server from the server pool

Server Roles

iis web server dynamic content

Bu bölümde sırayla Web server (IIS), Web server, Performance (Installed) seçeneklerini açarak Dynamic Content Compression u aktif ediyoruz.

Daha sonra gelen sayfalarda birşey değiştirmeden Next tuşları ile kurulumu tamamlayıp IIS World Wide Web service’yi yeniden başlatın.

Cmd ekranına şu komutları sırayla yazınız.

net stop w3svc (web servisi stop ettik)
net start w3svc (web servisini start ettik)

Windows sunucuda Gzip IIS üzerinde ayarlaması.

Şimdi IIS altında ilgili siteyi bulup Compression butonubu bulup tıklıyoruz.

IIS Compression

IIS Compression, Enable dynamic content compression seçili değilse seçiyoruz. Sağ taraftan Apply

Bu şekilde Windows üzerinde sitelerin Gzip servisini bütün domainlerde aktif hale getirmiş olduk.

Gzip sıkıştırmanın sitemizde aktif olup olmadığını online gzip online test sayfasından sorgulayabilirsiniz. Aktif ise zaten Yes değil ise No diye uyarıda bulunacaktır.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık